Nov
11

Sopron: drága panellakások és olcsó családi házak

Dinamikusan emelkednek Sopron lakóingatlanainak átlagos négyzetméterárai, ám a legjelentősebb növekedést a téglalakások árainál vehetünk észre. Míg az előző év elején egy téglalakás átlagos négyzetméterára 253.210 Ft/m2 volt, 2015 szeptemberében már 345.115 Ft/m2 –es árakkal találkozhattunk.

A statisztikai adatokat elemezve észre vehető, hogy 2015 áprilisában a panellakások átlagos m2 árai meghaladták a családi házak m2 árait: a vizsgált hónapban egy panellakás átlagos m2 ára 268.583 Ft/m2 volt, míg egy családi házé csak 268.149 Ft/m2.

De mi lehet az oka annak, hogy Sopronban népszerűbben és értékesebbek a lakások, mint a családi házak? Sokan költöznek a hűség és szabadság városába az osztrák határ közelsége miatt, ami jelentősen megemeli a kiadó lakások árait. Az albérletek áremelkedése nagyobb mértékben járul hozzá a téglalakások és panellakások árának emelkedéséhez, mint a családi házakéihoz, hiszen az előbbiekből több található meg albérletként az ingatlanpiacon.

Sopronban most éri meg lakást vásárolni, legyen az panel- vagy téglalakás, hiszen az előrejelzések szerint is csak emelkedni fognak ezeknek a lakóingatlanoknak az árai.

Forrás: Ingatlannet.hu